Plutselig lyst

Plutselig lyst

lørdag 12. september 2015

Irene Haslum: TID-LØS, smykker

.



Kunstnerens egne ord:

"TID_LØS" (en serie på 100 stk smykker)
Materialer: Bjørkefiner, gamle klokkedeler, epoxy, messing. 

Utgangspunkt for smykkene er en boks med gamle klokkedeler jeg fikk i gave.

Jeg befant meg i en periode hvor jeg trengte en "timeout" for å finne tilbake LYSTEN til å skape, helt uten krav eller forventninger.  
Jeg hadde behov for å gjøre noe i mye mindre målestokk enn arbeid med store, tunge og krevende skulpturer. 

Det begynte som en lek med form og materiale, og etter hvert som skaperLYSTEN steg, så utviklet det seg til å bli en serie på 100 smykker, en ny erfaring for en som sjelden skaper to like. 

Smykket kan bæres tradisjonelt rundt halsen, men jeg tenker meg også at smykket kan fungere som et slags veggur uten tidsanvisning, eller som et veggsmykke eller en utsmykning, om du vil. 


.

fredag 11. september 2015

Vigdis Løbach: Maneter

.



Vigdis Løbach jobber alltid i serier.
Her viser hun maneter, heklet i tynt ullgarn i ulike fargenyanser.

De er montert fra taket, men så lavt at man kan gå inn i dem og kjenne tentaklene mot ansiktet.

Dette er en prøvemontering av et verk under arbeid.
Tanken er at manetene skal formere seg, og til slutt kanskje fylle et helt rom, om enn ikke av de største salene som finnes.
.

Anne Aasebø: Hvitt på hvitt. Papirarbeid.

.



«Hvitt på hvitt» er tre bilder i en serie. En utforskende lek med ulike papirkvaliteter, der kunstneren leter etter muligheter for tekstur, lys og skygge. 
.

torsdag 10. september 2015

Einar Martini Gundersen: Lag på lag i olje

.



Einar Martini Gundersen har også med tre oljemalerier på denne utstillingen.
Alle er malt med mange lag oljemaling.

Han jobber intuitivt, og lar motivene tre fram underveis.
Her har for eksempel noe som en gang var et bilde av en skjorte blitt til en soldat. Kanskje. Hvis ikke akkurat du ser noe annet...
.

Anne Lill Heiving: Veggpryd

.


Gi Anne Lill Heiving noen stoffbiter, bånd, nål og tråd og andre små ting, og hun skaper dem om til små veggsmykker.

Anne Lill koser seg med pusleriene sine. Det er ikke alltid hun vet hvor hun skal, men hun har det bra på veien.

Foto: Marit Miskov Larsen
 Det er ikke alltid det blir veggpryd, heller. Noen ganger blir det til små frittstående skulpturer. Anne Lill liker å putte frukt og bær i krukker og glass. Det gjør hun med blonder, også.


.

Vigdis Løbach: Shades of grey

.




På en hel vegg er det montert 278 ark. Alle inneholder en eller flere sirkler. Alle sirklene er malt i gråtoner.

Tilsammen utgjør arkene hele boka "Fifty shades of Grey".


De er montert forsiktig i overkant av de skjøre arkene.
Når noen lukker opp døra, blafrer de i vinden.

Det skulle vært 50. Så ble kunstneren forelsket i sirkelen. Og blir man besatt av noe, går man gjerne litt lenger enn man hadde tenkt.

I litteraturen og i det virkelige livet.
.

onsdag 9. september 2015

Bjørnar Hilmar-Sollie: Foto

.



Bjørnar Hilmar-Sollie er en av de faste i Plutselig Kunst.
Han er ikke opptatt av å forklare arbeidene sine, men lar dem i stor grad snakke for seg selv. Det gjør av og til at utstillingsvaktene overhører mer eller mindre fantasifulle tolkninger når publikum jakter på mening.

Noen prøver å koble tittel og verk. Andre analyserer komposisjonen. Noen står bare og nyter og tenker at de egentlig ser en del av en scene fra en film.

Og hva kunstneren egentlig har ment, forblir en hemmelighet....
.

Ole Krongaard: Keramikk fra kjøkkenbordet

.


Ole Krongaard har laget helt ny keramikk til denne utstillingen.
Det meste har blitt til ved kjøkkenbordet hans. Man må nemlig ikke ha et stort verksted for å skape, sier han.

Vaser i ulike former og størrelser har fått en hel vegg. Noen er stramme i formene, andre er runde og vennlige i formen. Noen av dem kommuniserer med hverandre, mens andre helst vil være alene.


Som små skulpturer står de der, og er egentlig nok bare i seg selv, selv om de ikke har noe i mot å få besøk av en blomst, heller.

http://www.krukkeri.dk/
.



tirsdag 8. september 2015

Janet Øvretveit: Frodige kvinner

.



Janet Øvretveits tegninger av frodige kvinner kaller på smilet hos de fleste. Fargene er sterke og glade. Med et humoristisk blikk betrakter hun bl.a. kvinneskikkelsen og gjør det som vanligvis kan bli sett på som feil og mangler til blikkfang.
.

lørdag 5. september 2015

Irene Haslum: TREdimensjonalt

.


Irene er født og oppvokst på Levangsheia. Hun har 5 års høyere utdannelse med hovedvekt på pedagogiske fag, med bachelor i kunst og håndverk, spesialisering i tre og metall, grunnkurs søm, grunnfag idrett og designstudier fra England. Etter flere år i skole – og helsesektoren etablerte hun i 2008 sitt eget designverksted på Levangsheia:
Definért "levende former til levende miljøer"

Hun arbeider med objekter og skulptur i finèr rettet mot kunst og håndverksmarkedet, utsmykninger og utvikling av prototyper for serieproduksjon rettet mot designmarkedet. Hun tar også oppdrag som frilans kunstformidler for Den Kulturelle skolesekken.
Hennes arbeider befinner seg i grenseland mellom kunsthåndverk og design, mellom bruksform og skulpturelt uttrykk. Materialet hun benytter er hovedsakelig finér,men eksperimenterer også med metaller og andre materialer. Mye brukte fremstillingsteknikker er laminering og utholing.
Irene er medlem av Norske Kunsthåndverkere og kunstnergruppa Bølgeblikk.



Foto: Styrk Fjærtoft Trondsen

”Tre er et levende materiale med en egen glød som appellerer til meg. Jeg ønsker å vise det vakre i treet på en innovativ og tiltalene måte, gjerne i kombinasjon med ulike materialer og teknikker. Jeg elsker å leke med form, lys og skygge. I materialet finér har jeg funnet uante og ubenyttede muligheter for lek med form i ulike dimensjoner. Materialet i seg selv gir meg inspirasjon til arbeidene. Jeg leker med materialets iboende muligheter og fascineres av de formale uttrykkene som dukker opp underveis. I tillegg inspireres jeg av å forsøke å gjøre det noe stemoderlige og anonyme trematerialet om til tiltalende, attraktive og vakre objekter.”

Lyst til å se mer? Du finer det her: http://www.definert.no/ 
.

fredag 4. september 2015

Åse Krømke: Maleri og grafikk

.


Åse Krømke er en allsidig kunstner som jobber i mange ulike teknikker. Om sommeren driver hun Galleri Fjøset. Mange i Sandefjord har opplevd arbeidene hennes på en rekke utstillinger, men det er første gang hun er med i Plutselig Kunst-sammenheng. Hun deltar med maleri og grafikk.




Åse om seg selv:
"Mine bilder er malt på intuisjon, indre bilder og drømmer. Når betrakteren opplever de med undring og nysgjerrighet kommuniserer de og lever sitt eget liv".
.

Vigdis Løbach: Installasjon med katt

.




Installasjonen, der et skjelett iført mormors kjole sitter med en mumifisert katt i hendene, er plassert i et hjørne av utstillingen. Hun kunne ikke hatt en annen plassering. Hadde hun vært mer i sentrum, hadde hun aldri sittet som et påkledd skjelett i en krok.


For noen vil dette være selve symbolet på ensomhet i et kaldt samfunn. For andre ser det ikke så værst ut, med to som fulgte hverandre helt til det siste.

Vigdis kaller installasjon: "I etterpåklokskapens lys angret barna på at de overtalte mor til å si opp abonnementet på lokalavisa".
.

torsdag 3. september 2015

Arnar Vindenes: Akrylmaleri

.



Det er første gang Arnar stiller ut i Plutselig Kunst-sammenheng. Han deltar med tre fargesterke akrylmalerier, som nærmest lukter av sjø og sommer.
.

Anne Aasebø: Flørt

.



Anne om arbeidet med kjolen:

«Flørt» har vært et fullstendig LYSTbetont prosjekt. Jeg hadde LYST til å bruke den nye symaskinen min og jeg hadde LYST til å hekle.
Denne kjolen er helt klart inspirert av å ha tilbrakt somrene som sommerhjelp på et deilig hagesenter. Fargespillet i floraen, plantenes ulike behov og egenskaper, hagen som økosystem og ikke minst –blomsten og bien. Kjolen har endret form og farge flere ganger gjennom sommeren, litt etter humøret og stemningen min.

Underveis i prosessen har jeg vært innom det jeg vil kalle eksperimentell håndarbeidserotikk, der jeg har heklet brystvorter og vaginaer. Det var en LYSTig affære. Late ettermiddagstimer med hekling i hagen, der jeg kunne sitte i timevis å følge med den store humlen som suste fra blomst til blomst. En flørtende dans med blomstene mine som jeg har sådd spesielt for ham.


Nå er det sensommer og jeg så den første V-formasjonen med skrålende ender her om dagen. Plutselig satt jeg igjen med en bevegelse som følelsen av denne sommeren. Syklus. Årstider som skifter, stemningen og forventningene de gir. Jeg høster og tørker urter, blomster og bær fra hagen, Fruktene fra flørten.
Kjolen får bli et blankt lerret hvor bevegelsen kan få utfolde seg. Den blomstrende flørten blir en spiral som slynger som om kroppen min.

LYSTen endrer stemning og farge med årstiden, men jeg tenker at det går an å blomstre likevel. Om ikke annet kan jeg snart høste frø til en ny sommer og en ny blomsterflørt.
.

onsdag 2. september 2015

Anne Lill Heiving: You wish

.



Det følger nesten alltid en liten historie med Anne Lill Heivings arbeider. Så også denne gangen.

Tekstilbildet er laget med utgangspunkt i en body.
- Etter 20 år innså jeg at jeg aldri kommer inn i den bodyen, forteller Anne Lill,
- Da ble den til et bilde i stedet.

Lysende rød henger den der, som en humoristisk kommentar til noe som ikke ble.

Men kanskje vil den få et nytt liv på en ny vegg, og føre til noe godt likevel...
.

Marit Miskov Larsen: Form

.

Foto: Ken Roger Olberg


Marit, om sitt eget arbeid:

"Med mine arbeider vil jeg vise følsomheten og de doble assosiasjonene jeg får ved å være i naturen, og som jeg siden uttrykker gjennom materialene ståltråd og luft.

Jeg opplever en dobbelthet i forståelsen av begrepet lyst :

For det første: Frø, fallosformer og andre organiske former symboliserer seksualiteten, som vi mennesker kaller ved navnet lyst (kort y).

Jeg er tiltrukket av floraen. Vekst fra frø til planters form viser en intimitet av stor betydning for min identitet. Jeg har over lengre tid jobbet formmessig med floraen, og stiller meg spørsmålene: Er menneskets naturbegrep kulturelt eller biologisk? Er vi vekster eller dyr? Hva skjer med mennesket når det er sammen med planter?

Intimitet er i vår menneskeverden både lystbetont og tvangsmessig, gledesfylt og angstfremkallende. Vi formes av intimitet med andre skapninger, like fra vi ligger i vår mors mage til vi dør.

For det andre: Formene jeg jobber med er lyse, gjennomskinnelige, transparente, til å gå rundt og se gjennom. De er åpne. Åpenhet er lys. Åpenhet er også intimitet. Åpent er lyst (lang y)".
.

tirsdag 1. september 2015

Einar Martini Gundersen: Grafikk

.



Einar, som jobber under kunstnernavnet Martini, fikk plutselig lyst til å vise fingeren. Og da gjør han det bare.

Einar har trykket det samme motivet i flere varianter. Ved å variere farge og papir, endrer uttrykket seg, selv om motivet egentlig er det samme.

I tillegg deltar han med oljemaleri.
.